Ανακοινώσεις

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας 2021

Δημοσιεύτηκε στις: 17/03/2021

Την Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία (331 συνδεδεμένοι συμμετέχοντες) η διαδικτυακή εκδήλωση του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής και του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, για την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας 2021, με τίτλο:

Οι ωκεανοί, το κλίμα και ο καιρός

 

Μπορείτε να δείτε την εκδήλωση στο κανάλι του Εργαστηρίου στο YouTube.

******************************

Πρόγραμμα

13:00 – 13:20

 

Έναρξη εκδήλωσης  -Χαιρετισμοί

 

13:20 – 13:30

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας 2021: Οι ωκεανοί, το κλίμα και ο καιρός

 

Αθανάσιος Αργυρίου

Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής

13:30 – 14:00

Προσκεκλημένη ομιλία:

Ανάπτυξη ενός ενοποιημένου συστήματος για την προσομοίωση ατμοσφαιρικών, κυματικών, χημικών

και υδρολογικών διεργασιών

Γεώργιος Βάρλας

Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών

14:00 – 14:30

Μεταβολές της στάθμης της θάλασσας και καταβυθισμένοι πολιτισμοί

 Γεώργιος Παπαθεοδώρου

 

Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας

 

14:30 – 15:00

Συζήτηση

 

 

 

Προσκεκλημένη Ομιλία: Ανάπτυξη ενός ενοποιημένου συστήματος για την προσομοίωση ατμοσφαιρικών, κυματικών, χημικών και υδρολογικών διεργασιών, Γεώργιος Βάρλας

Περιγραφή: Στην ομιλία θα παρουσιασθεί το ενοποιημένο σύστημα μοντελοποίησης για την προσομοίωση ατμοσφαιρικών, ωκεάνιων, κυματικών, χημικών και υδρολογικών διεργασιών. Η ομιλία θα εστιάσει στην αλληλεπίδραση ατμόσφαιρας-θάλασσας και στην αναγκαιότητα να ενσωματώνεται όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά στα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης. Θα αναλυθεί το πώς αλληλοεπιδρά η ατμόσφαιρα με τη θάλασσα και θα παρουσιασθούν σύγχρονα ερευνητικά ερωτήματα στα οποία καλείται να δώσει απαντήσεις ένα ενοποιημένο σύστημα προσομοιώσεων. Θα παρουσιασθούν διάφορες εφαρμογές που περιλαμβάνουν την προσομοίωση ενός Μεσογειακού κυκλώνα (“Medicane”) και ενός τροπικού κυκλώνα στον Ατλαντικό Ωκεανό. Επίσης, θα παρουσιασθούν εφαρμογές που αναδεικνύουν το ρόλο της προσομοίωσης της αλληλεπίδρασης ατμόσφαιρας-θαλάσσιων κυμάτων σε έμμεσα σχετιζόμενα ερευνητικά ζητήματα, όπως η προσομοίωση αιωρούμενων σωματιδίων άλατος και η προσομοίωση αιφνίδιων πλημμυρών σε ρέματα και ποταμούς.

Ομιλητής: Ο Γεώργιος Βάρλας είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη «Φυσική Περιβάλλοντος» από το ίδιο Τμήμα. Το 2017 αναγορεύτηκε Διδάκτορας του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο διδακτορικής διατριβής: «Ανάπτυξη ενός ενοποιημένου συστήματος για την προσομοίωση των αλληλεπιδράσεων αέρα-θαλάσσιων κυμάτων». Το 2018 τιμήθηκε με το βραβείο νέου ερευνητή από την Ευρωπαϊκή Μετεωρολογική Εταιρεία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού, στη δυναμική και συνοπτική μετεωρολογία, στην υδρομετεωρολογική μοντελοποίηση και στις αλληλεπιδράσεις ατμόσφαιρας-θάλασσας και ατμόσφαιρας-ξηράς. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά έργα, ενώ έχει συμβάλλει και στη διδασκαλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων. Από το 2018 εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.