Επίκαιρα περιβαλλοντικά θέματα

Η προσομοίωση των νεφών είναι εξαιρετικά δύσκολη στους αλγορίθμους (μοντέλα) μελέτης του κλίματος. 

Μια νέα μελέτη δείχνει γιατί: είτε τα σύννεφα είναι πιο μεταβλητά

είτε είναι πολύ πιο βρώμικα από ό,τι οι επιστήμονες νομίζουν.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η μέση θερμοκρασία για τον Ιούλιο του 2015 ήταν 0.81 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερη από τη μέση θερμοκρασία του 20ου αιώνα. Επειδή ο Ιούλιος είναι γενικά και ο πιο θερμός μήνας του έτους, ο φετεινός Ιούλιος είναι και ο πιο θερμός για την περίοδο 1880-2015. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει για πρώτη φορά την αύξηση σε φαινόμενο του θερμοκηπίου στην επιφάνεια της Γης λόγω του του διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα, μετρήθηκε η αύξηση της ικανότητας του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα να απορροφά τη θερμική ακτινοβολία που εκπέμπεται από την επιφάνεια της Γης κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 11 ετών, σε δύο τοποθεσίες στη Βόρεια Αμερική. Η συγκεκριμένη αυξητική τάση αποδίδεται στην αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα από τις εκπομπές των ορυκτών καυσίμων.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρειτε εδώ

Η NASA δημοσίευσε πρόσφατα τα αποτελέσματα ενός μοντέλου που προσομοιάζει τον τρόπο με τον οποίο το CO2 εκπέμπεται από φυσικές ή ανθρωπογενείς πηγές και διαδίδεται στην ατμόσφαιρα. Από την προσομοίωση γίνονται φανερές οι διαφορές μεταξύ των δυο ημισφαιρίων αλλά και ο ρόλος της φωτοσύνσθεσης.

Μπορείτε να βρείτε το σχετικό video και πληροφορίες εδώ.

Η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική για το έτος 2014 παραμένει σταθερή. Το μέγστο μέγεθός της έφτασε τα 24.1 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου όση και η έκταση της Β. Αμερικής. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Noting that “climate change is one of the defining issues of our time,” a 26 February report jointly issued by the U.S. National Academy of Sciences (NAS) and the Royal Society in the United Kingdom aims to provide a clearly written reference document for policy makers, educators, and others about the current state of climate change science. More information can be found here.

Το μεγαλύτερο μέρος της  Ευρώπης αναμένεται, λόγω της κλιματικής αλλαγής, να αντιμετωπίσει υψηλότερες θερμοκρασίες  από τον παγκόσμιο μέσο όρο (2 °C) σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Research Letters, θερμοκρασίες μεγαλύτερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 2 °C θα βιώσει στη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη το χειμώνα και η Νότια Ευρώπη το καλοκαίρι. Ωστόσο, η Βορειοδυτική Ευρώπη - ειδικά το Ηνωμένο Βασίλειο - θα αντιμετωπίσουν μικρότερες μεταβολές.

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140306191524.htm

Κάνοντας click εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για το πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών στην Αμερική σχετίζονται με την παγκόσμια θέρμανση.

NASA scientists have revealed the inner workings of the ozone hole that forms annually over Antarctica and found that declining chlorine in the stratosphere has not yet caused a recovery of the ozone hole. Please read the full article here.

Οι παγετώνες στη Δυτική Ανταρκτική και τη Γροιλανδία μειώνονται σημαντικά λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, ενώ και η στάθμη της θάλλασσας έχει αυξηθεί. Ωστόσο, ακούμε λίγα πράγματα για το πολύ μεγαλύτερο φύλλο πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής, το οποίο είναι θεωρητικά λιγότερο ευάλωτο στην κλιματική αλλαγή, λόγω της θέσης του σε ένα εξαιρετικά ψυχρό κλίμα. Τώρα, έρχονται στοιχεία στο περιοδικό "Nature" ότι και οι παγετώνες κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού της Ανατολικής Ανταρκτικής "ανταποκρίνονται" στη μεταβολή του κλίματος κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Μία σύνοψη των βασικών σημείων της έρευνας μπορείτε να βρείτε εδώ.

Οι παγκόσμιες συμφωνίες προστασίας του όζοντος εμπόδισαν και την εμφάνιση σημαντικών διαταρραχών του κλίματος, αν κι αυτό δεν ήταν ο αρχικός τους σκοπός. Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Climate, παρουσιάζονται αποτελέσματα από κλιματικά μοντέλα με τη χρήση διαφορετικών σεναρίων για τη συγκέντρωση των χλωροφθορανθράκων, των ουσιών που καταστρέφουν το όζον. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Geophysical Research Letters, καθώς θερμαίνεται ο πλανήτης από την αύξηση των ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων των αερίων του θερμοκηπίου, η περισσότερη υγρασία σε ένα θερμότερο κλίμα θα οδηγήσει σε πιο ακραία φαινόμενα βροχόπτωσης.
Η μελέτη δείχνει ότι αναμένεται αυξηση του υετού κατά 20-30% σε μεγάλα τμήματα του Βόρειου Ημισφαιρίου προς το τέλος του 21ου αιώνα, αν τα αέρια του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται με υψηλό ρυθμό. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μια ομάδα επιστημόνων επιστημόνων ερευνά τους λόγους για τους οποίους η θερμοκρασία του πλανήτη δεν αυξήθηκε όσο περίμεναν οι επιστήμονες μεταξύ των ετών 2000 και 2010. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, οι "'ένοχοι" είναι τα δεκάδες ηφαίστεια που εκπέμπουν διοξείδιο του θείου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Αν και η ατμόσφαιρα της Γης αποτελείται από περίπου 80% αέριο άζωτο, οι οργανισμοί δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη μορφή αλλά σε άλλες όπως η αμμωνία. Επίσης, άνθρωποι εδώ και πολλά χρόνια έχουν αξιοποιήσει τη δράση του αζώτου στη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων ενώσεων αζώτου στο περιβάλλον με απρόβλεπτες συνέπειες. Στη δημοσίευση των Liu et al. στο περιοδικό "Nature" ποσοτικοποιείται η κλίμακα αυτών των αλλαγών στον κύκλο του αζώτου σε όλη την Κίνα, η οποία είναι το άμεσο αποτέλεσμα της αύξησης ανθρώπινων διαστηριοτήτων, όπως η  παραγωγή τροφίμων, τα ταξίδια και η ενέργεια.

Παρουσιάζεται στην εφημερίδα "Καθημερινή" διεθνής μελέτη για τις θετικές επιπτώσεις της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ (για την προστασία του όζοντος) στην ανακοπή των περιστατικών καρκίνου του δέρματος. Στην μελέτη συμμετείχε το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών μαζί με το Εθνικό Ινστιτούτο Δημίσιας Υγείας και Περιβάλλοντος της Ολλανδίας, το Πανεπιστήμιο του Cambridge, την Γερμανική Αεροδιαστημική Υπηρεσία και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η τρύπα του όζοντος, φαινόμενο που εμφανίζεται κάθε χρόνο την περίοδο του Σεπετεμβρίου-Οκτωβρίου, κατά το έτος 2012 είναι η μικρότερη των τελευταίων 20 χρόνων. Η αιτία αυτού του γεγονότος είναι οι αρκετά μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες στην κατώτερη στρατόσφαιρα. Περισσότερες πληροφορίες για το φαινόμενο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα Science Daily

Η μείωση του πάγου στην Αρκτική αποτελεί γεγονός και το φαινόμενο έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Στην Ανταρκτική όμως, ο πάγος αυξάνει. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα δύο αυτά "αντίθετα" φαινόμενα και την εξήγησή τους μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα science daily

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Science, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Harvard παρουσιάζουν μία νέα θεωρία που συσχετίζει την αύξηση της συγκέντρωσης των υδρατμών της ατμόσφαιρας (λόγω της κλιματικής αλλαγής) με τη μείωση του όζοντος. Μία τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει άμεσα την υπεριώδη ακτινοβολία που φθάνει στην επιφάνεια της Γης και θα οδηγήσει σε αύξηση των περιστατικών καρκίνου του δέρματος.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/07/120726142204.htm

Μέχρι πρόσφατα, οι σκεπτικιστές για την επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα στη αύξηση της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα της Γης επικαλούνταν το γεγονός ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στο τέλος της εποχής των παγετώνων (περίπου 19000 χρόνια πριν) δεν συνοδεύονταν από αντίστοιχες μεταβολές στη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα.

Η θεωρία αυτή φαίνεται να καταρρίπτεται στην εργασία που δημοσίευσαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, όπου υποστηρίζουν (με βάση μελέτες σε στήλες πάγου) ότι οι δύο μεταβολές ήταν σχεδόν ταυτόχρονες.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/07/120723162707.htm

Ο Ιούνιος του 2012 ήταν ο τέταρτος πιο θερμός σε παγκόσμια κλίμακα από το 1880, οπότε άρχισαν οι συστηματικές καταγραφές της θερμοκρασίας του αέρα. Με αυτόν τον μήνα συμπληρώνεται μια σειρά 328 μηνών με θερμοκρασίες υψηλότερες από τον μέσο όρο της θερμοκρασίας της Γης κατά τον 20ο αιώνα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/07/120720204929.htm

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", η παρατηρούμενη επέκταση της τροπικής ζώνης στο Β. Ημισφαίριο οφείλεται κυρίως στα αιωρούμενα σωματίδια μαύρου άνθρακα και στο τροποσφαιρκό όζον κι όχι στα θερμοκηπικά αέρια. Αυτό συμβαίνει λόγω των μεγάλων ποσών θερμότητας που αυτά απορροφούν, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν σημαντικές μεταβολές στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα:http://www.nature.com/nature/journal/v485/n7398/full/nature11097.html?WT.ec_id=NATURE-20120517

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της Γης, η NASA δημοσίευεσε μια σειρά φωτογραφιών που δείχνουν μεταβολές στον πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.sciencedaily.com/releases/2012/04/120420092020.htm

Σύμφωνα με τη μελέτη Γερμανών επιστημόνων στο περιοδικό "Nature Climate Change", κατά την τελευταία δεκαετία, υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στα φαινόμενα ακραίας βροχόπτωσης και καύσωνα με την ανθρωπογενή επίδραση στη θέρμανση του πλανήτη. Μικρότερη φαίνεται να είναι η συσχέτιση μεταξύ της θέρμανσης και της εμφάνισης καταιγίδων. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.sciencedaily.com/releases/2012/03/120325173206.htm

Τα υποκατάστατα των χλωροφθορανθράκων έχουν ως αποτέλεσμα την τη μείωση των ουσιών που καταστρέφουν το όζον. Παρόλα αυτά, η αύξηση των συγκεντρώσεών τους μέσα στα επόμενα χρόνια μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/02/120224110737.htm

Σύμφωνα με έρευνα Νεοζηλανδών ερευνητών, το ύψος των νεφών κατά την τελευταία δεκαετία έχει μειωθεί κατά 30-40 μέτρα, λόγω της μείωσης της νεφοκάλυψης στις περιοχές με μεγάλα γεωγραφικά πλάτη. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/02/120222114358.htm

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA, το έτος 2011 ήταν το ένατο θερμότερο από το 1880. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.sciencedaily.com/releases/2012/01/120119152353.htm

Μια νέα μελέτη από ερευνητές της NASA υποδεικνύει 14 μέτρα μείωσης της αέριας ρύπανσης που μπορούν να επιβραδύνουν την κλιματική αλλαγή, να μειώσουν τις επιπτώσεις στην υγεία και να αυξήσουν την γεωργική παραγωγή. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.sciencedaily.com/releases/2012/01/120112193442.htm

Νέα μελέτη στο περιοδικό "Nature" προχωρά σε ανασύσταση της έκτασης του πάγου στην περιοχή της Αρκτικής για τα τελευταία 1450 χρόνια και επιβεβαιώνει την ανθρωπογενή επίδραση στην αλλαγή του κλίματος που παρατηρείται στην περιοχή αυτή. Περισσότερα στην ιστοσελίδα http://www.nature.com/nature/journal/v479/n7374/full/nature10581.html?WT.ec_id=NATURE-20111124 

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Nature, η αποψίλωση των δασών στα μέσα και μεγάλα γεωγραφικά πλάτη μπορεί να προκαλέσει τοπκά μείωση και όχι αύξηση της θερμοκρασίας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.nature.com/nature/journal/v479/n7373/full/nature10588.html?WT.ec_id=NATURE-20111117

Σύμφωνα με πρόσφταη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, οι αυξημένες ανθρωπογενείς εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων έχουν οδηγήσει σε αύξηση της έντασης των τροπικών κυκλώνων στην Αραβική θάλασσα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην διεύθυνση: http://www.nature.com/nature/journal/v479/n7371/full/nature10552.html?WT.ec_id=NATURE-20111103

Η ένατη μεγαλύτερη "τρύπα του όζοντος" μετρήθηκε το 2011 στην Ανταρκτική. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.sciencedaily.com/releases/2011/10/111020145106.htm

Σύμφωνα με δημοσίευση Γερμανών επιστημόνων στο περιοδικό Nature Climate Change, η εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής θα οδηγήσει στον αφανισμό του ενός τρίτου των ειδών της χλωρίδας και της πανίδας. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.sciencedaily.com/releases/2011/08/110824091146.htm

Παρουσιάστηκε στο περιοδικό Bulletin of the American Meteorological Society, η έκθεση για τις κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν κατά το 2010.

Κάποια από τα βασικά σημεία της έκθεσης είναι τα εξής:

  1. Το έτος 2010, κατατάσεται στα 2 πιο θερμά έτη, όσον αφορά τις μέσες τιμές της  θερμοκρασίας στο έδαφος και στους ωκαεανούς.
  2. Η βροχόπτωση στις ηπειρωτικές περιοχές ήταν 5% περισσότερη σε σχέση με την φυσιολογική τιμή, αλλά σημαντικά μειωμένη στις θαλάσσιες περιοχές.
  3. Σημαντικές διαφοροποιήσεις υπήρξαν στην έκταση του πάγου στην Αρκτική (3η χαμηλότερη από το 1979) και στην Ανταρκτική (μέγιστη)
  4. Οι απώλειες πάγου στη Γροιλανδία ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν μετρηθεί μέχρι σήμερα.
  5. Οι συγκεντρώσεις των θερμοκηπικών αερίων συνέχισαν να αυξάνουν.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://journals.ametsoc.org/doi/abs/10.1175/1520-0477-92.6.S1

Σύμφωνα με την ανακοίνωνση του US Drought Monitor, οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν ασυνήθιστη ξηρασία για τον μήνα Ιούλιο. Περισσότερα στην ιστοσελίδα: http://www.sciencedaily.com/releases/2011/08/110801094735.htm

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Michigan αποκαλύπτει ότι η επίδραση των αιωρούμενων σωματιδίων στο κλίμα είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι εκτιμάται με τη χρήση δορυφόρων.

Περισσότερα στο http://www.sciencedaily.com/releases/2011/08/110801160220.htm

Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 32% το 2010, για να φθάσουν τα 211 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_10/07/2011_397781 

Δημοσιοποιήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, η Έκθεση της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα. Η πλήρης έκθεση βρίσκεται στην διεύθυνση: http://www.bankofgreece.gr/BogEkdoseis/Πληρης_Εκθεση.pdf

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έφθασαν το 2010 σε επίπεδα-ρεκόρ, γεγονός που εντείνει τους φόβους για αύξηση της θερμοκρασίας πέραν του επικίνδυνου «ορίου» των δύο βαθμών Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενεργείας (ΙΕA). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε αν βρείτε στην ιστοσελίδα http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231111006

Τα αιωρούμενα σωματίδια μαύρου άνθρακα αποτελούν ένας από τους σημαντικότερους ανθρωπογενείς παράγοντες επίδρασης στιην κλιματική αλλαγή, λόγω του γεγονότος ότι απορροφούν σημαντικά την ηλιακή ακτινοβολία. Σε πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Climate Dynamics παρουσιάζεται αναλυτικά η επίδραση αυτή και επισημαίνεται το γεγονός της σημασίας του υψομέτρου της ατμόσφαιρας στο οποίο βρίσκονται τα σωματίδια. Συμπερασματικά, η επίδραση είναι πολύ μεγαλύτερη όταν τα σωματίδια βρίσκονται σε κοντά στην επιφάνεια της Γης. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτ στην ιστοσελίδα http://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110414104215.htm

Μειώσεις της τάξης του 10-15% της συγκέντρωσης του στρατοσφαιρικού όζοντος παρατηρήθηκαν χθες στον Ελλαδικό χώρο. Το φαινόμενο, οφείλεται στις σημαντικές μειώσεις που έχουν λάβει χώρα στην περιοχή της Αρκτικής και τη μεταφορά αερίων μαζών προς τη χώρα μας.

Η μείωση μπορεί τις επόμενες ημέρες να είναι πιο μεγάλη, αν κι αναμένεται να έχει παροδικό χαρακτήρα. Λόγω και των καλών καιρικών συνθηκών, συνίσταται η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ειδικά για τα άτομα μικρής ηλικίας.

Εξαιρετικά σημαντικές μειώσεις (ακόμη και άνω του 50%) του στρατοσφαιρικού όζοντος παρατηρούνται αυτές τις ημέρες στην Αρκτική, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τον χειμώνα (βλ. σχετική εικόνα).

Σήμερα οι τιμές στρατοσφαιρικού όζοντος την Ελλάδα είναι μειωμένες έως και 15%. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής προγνώσεις, οι οποίες δεν μπορούν να θεωρηθούν ακόμη ασφαλείς, ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις όζοντος αναμένονται στον Ελλαδικό χώρο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Την 23 Μαρτίου κάθε έτους η παγκόσμια μετεωρολογική κοινότητα εορτάζει την ημέρα της Μετεωρολογίας με διαφορετικά αφιερώματα κάθε χρονιά. Το θέμα του φετεινού εορτασμού τιτλοφορείται "Το Κλίμα για Εσένα". Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας για την Ημέρα Μετεωρολογίας 2011.

http://www.wmo.int/worldmetday/message_11_en.html

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature μία νέα έρευνα που συσχετίζει τις μεταβολές της θερμοκρασίας στην Ανταρκτική με την προσπίπτουσα ηλιακής ακτινοβολία. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.nature.com/nature/journal/v471/n7336/full/471045a.html?WT.ec_id=NATURE-20110303

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ο ουρανός στα μεγάλα αστικά κέντρα, όταν υπάρχει νεφοκάλυψη, μπορεί να είναι και δέκα φορές πιο φωτεινός σε σχέση με μια μη αστική περιοχή. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.sciencedaily.com/releases/2011/03/110302171312.htm

Ο μαύρος άνθρακας και το τροποσφαιρικό όζον είναι επικίνδυνοι ρύποι που συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος. Η ύπαρξή τους στην ατμόσφαιρα αναμένεται να συνεχίσει να επιδρά αρνητικά και στο κλίμα και στην ανθρώπινη υγεία.

Την περίληψη των αποτελεσμάτων από την επείγουσα έκθεση αποτίμησης που ζήτησε η UNEP για το συγκεκριμένο θέμα, μπορείτε να τη βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110220142805.htm 

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της επιστημονικής επιτροπής των Ηνωμένω Εθνών για την αποτίμηση του πρωτοκόλλου του Montreal υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις που συνδέουν τις μεταβολές της στοιβάδας του όζοντος με το κλίμα της Γης. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να βρεί στην ιστοσελίδα http://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110217003347.htm, ενώ η πλήρης έκθεση της επιτροπής βρίσκεται στην ιστοσελίδα: http://www.unep.ch/ozone/Assessment_Panels/SAP/index.shtml